8801 Folsom Blvd., Suite 220 · Sacramento, CA 95826 Customer Service – 916-640-2114 · Fax – 916-640-1823

Webinar Topic: Corrosion-Specifics, Requirements, and Control

Presented by: Victoria Bellemin

Overview: With the passing of the original Lead and Copper Rule in 1991, the topic of corrosion and corrosion control has continually been on a circulation cycle gaining momentum as a hot topic in the past 10 years. But what exactly is corrosion and what can a system do to monitor its corrosion potential and prevent corrosion from happening? This presentation will cover monitoring and treatment options in light of the upcoming Revised Lead and Copper Rule and the Lead and Copper Rule Improvements to be implemented on January 1, 2025.

Audiovisual Materials to be Used: PowerPoint Presentation (copy available upon request)

Handouts: A copy of the PowerPoint Presentation slides will be made available for all attendees.

Virtual Course Monitoring and Attendance Verification: This class will be held as a webinar using the Zoom Events program. All attendees are required to register individually to receive credit. This ensures that all participants can be tracked independently, including verification of log-in and log-out times. The school also requires presenters to include quizzes and polls throughout the training to ensure participants are active and engaged. This also allows us to assess learner understanding. A moderator is present throughout the course to help the presenter direct questions and monitor chat activity. Records will be kept for a minimum of 7 years.

Time (PST)	Subject	Credit Hours
10:00 – 10:10am	Corrosion Specifics a. What is Corrosion b. What Causes Corrosion	10 min
10:10 – 10:30am	Federal Spotlight a. Revised Lead and Copper Rule i. Effective date 1/1/2025 ii. Other important dates	20 min

b. Lead and Copper Rule Improvements

10:30 – 11:00am	System Response	30 min
	a. Lead and Copper Service Line Inventory	
	i. What needs to be included	
	ii. What does not need to be included	
	b. Lead and Copper Line Replacements	
	c. System Monitoring	
11:00 – 11:20am	Treatment Options	20 min
	a. Mechanical Treatment	
	b. Chemical Treatment	
	c. Know your state's requirements for	
	treatment technique changes	
11:20 – 11:40am	Public Notification and Response	20 min
11:40 – 12:00pm	Review/ Q&A	20 min

Total Time: 120 minutes; 2.0 Contact Hours; 0.2 CEUs